• Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram

Lindsay en Willian Kirchner
Telefoon nummer: 0031621510589

Camino Los Alamos 8, Finca Los Alamos. 38292 Tegueste, Santa Cruz de Tenerife

freecanaricoaching@gmail.com
 


 

Familieopstellingen

Kleine familie's grote familie's, gezellige familie's, lastige familie's

Iedereen heeft een familie. Of het contact nu goed is of je hebt al jaren geen contact meer. Een familie opstelling doe je voor jezelf en daar heb je je familie - in fysieke vorm - niet direct bij nodig. 

 

De familie in jou

Het mooie van een familie opstelling is, dat je in het gezin waar je geboren bent de aller eerste ervaringen hebt opgedaan van jouw bestaan. In het gezin van herkomst heb jij alles geleerd. Dan hebben we het over fysieke zaken, zoals leren lopen en leren eten met mes en vork.... Je hebt daarnaast ook geleerd hoe je met lastige situaties kunt omgaan, je hebt geleerd hoe je vriendschappen aan gaat, je hebt gezien hoe jouw ouders met elkaar omgingen... Hoe je gezin er ook uit zag, wat belangrijk is om te weten, is dat dit jouw gevormd heeft. Als kind zijnde heb jij een voorbeeld gehad en daar heb jij op gereageerd.

Beste intenties

Er bestaat in mijn verhaal geen goed of fout. Hoe je ouders, of hoe bijvoorbeeld je oudere broer, ook hebben gehandeld. Ik wil er graag vanuit gaan dat dit met de beste intenties is geweest en dat dit niet direct de bedoeling heeft gehad om jou te beschadigen of te kort te doen. Het kan natuurlijk wel zo zijn, dat er ervaringen of gebeurtenissen zijn geweest die jou een vervelend gevoel hebben gegeven. OF bepaalde zaken die gespeeld hebben, maar die jij jezelf niet ( meer ) goed kunt herinneren. Zonder hetgeen wat je familie leden ook (niet) gedaan hebben goed te praten, dus zonder schuld, en zonder spijt naar het verleden. Of je familie nu TE zorgzaam is geweest, of je juist TE veel op jezelf aangewezen hebben laten zijn.. Jij hebt het ervaren zoals je het ervaren hebt en dat is wat telt. En dat is ook het uitgangspunt.

 

Gezin van herkomst als leerschool

Wat er in het verleden ook is gebeurd en hoe het gezin in elkaar zat. Het was sowieso je voorbeeld en het was de eerste situatie waarin jij kennis maakte met omgangsvormen. Deze ervaringen als kind, en de manier waarop jij hierop reageert, blijven zich vaak herhalen( onbewust of bewust ). Niet alles wat je ( jezelf ) ooit geleerd hebt, is vandaag de dag nog steeds dienend voor je. Sterker nog, het kan juist een belemmering zijn geworden. Die zich in een hele andere situatie, met hele andere mensen voordoet. Dit kan zowel met je partner, met je werkgever als met je buurvrouw zijn.

Spiegeltje Spiegeltje

Alle mensen om je heen zijn als spiegels voor je. Zij zullen je laten zien waar en hoe jij nog kunt groeien in je persoonlijke ontwikkeling. Alleen is het soms is niet gemakkelijk om zelf te zien wat het is, dat die mensen om je heen je willen laten zien. 

Met een opstelling kun je dit inzichtelijk maken. Het fijne van een opstelling is, dat je dit vooral doet vanuit je gevoel. Dat betekent dat je in tegenstelling tot een gesprek bij een psycholoog voornamelijk zelf aan het woord en aan het werk zult zijn. Vandaar onze insteek; 

''Vertel het me, en ik zal het vergeten.

Laat het me zien en ik zal het onthouden.

Laat het me ERVAREN en ik zal het

me eigen maken''

 

Inzichten

Hoe jij je leven zou moeten leiden, of hoe jij je problemen moet oplossen en aanpakken is nog steeds aan jou.  Wij zijn van mening dat jij hier - op aarde - bent om te leren en te ervaren. Je levenslessen te pakken, te begrijpen en er iets moois van te maken. Een opstelling geeft je inzichten.... Inzichten waar JIJ mee verder kunt.

Familie opstelling en systeem opstelling

Bovenstaande beschrijft een familie opstelling maar eigenlijk zou dit ook een systeem opstelling mogen heten. Je zou je familie namelijk ook als een systeem kunnen beschouwen. En in de opstelling die ik neer zet, bekijk ik het dan ook vanuit het systemisch gedachten goed. Deze systeem theorie heeft een aantal peilers die in elk systeem terug komen, zelfs in je eigen systeem.

 

Jij als systeem

Zoals ik het zie, bestaat een mens uit drie delen: een lichaam, een verstand, en een ongrijpbaar deel ( je mag het ook de ziel noemen ). Ik noem het bewust ongrijpbaar. Niet alleen omdat ik dit zo in mijn opleiding heb geleerd, maar ook omdat het voor mij klopt en juist is. Mensen willen overal een labeltje op plakken, willen alles kunnen begrijpen en benoemen. Noem het engelen, gidsen, god, Allah, hogere zelf of de ziel.. Voor mij is het allemaal AL. Het is allemaal even ongrijpbaar en ik laat dat liever ook zo.

Alles wat meer dan 2 delen heeft, zien we als een systeem. Dus jij als persoon bent ook een systeem. En naast je lichaam, verstand en ongrijpbaar deel zijn er allerlei rollen te bedenken die jij vervult. Denk aan '' de gever'' of ''de egoïst ''. Of '' de criticus'' en de ''milde leraar ''. Ook deze innerlijke rollen zijn op te stellen in een opstelling. Een systeem - opstelling dus.

Bedrijfsopstelling

Trek dit nog breder, en je zou ook een bedrijfsopstelling kunnen doen. Van origine ben ik verpleegkundige, maar ik ben afgestudeerd op '' team rollen '' omdat ik dit gewoon weg mega interessant vond. Na het doen van mijn verpleegkundige opleiding, heb ik jaren later de opleiding voor systeem- en familie- opstellingen gevolgd en ben daardoor de verbanden nog helderder gaan zien. 

In welk systeem je ook vastloopt, het is op te stellen.

Digitale ervaring

Tijdens mijn werk bij Mediumchat, kan ik wel zeggen dat ik inmiddels redelijk wat ervaring heb met het digitaal bedienen van mensen. Na ruim 2000 gesprekken heb ik steeds beter een weg weten te vinden in het digitaal communiceren, en overbrengen van gedachten en gevoelens. Dit is nog steeds een hele andere tak van sport, dan het overbrengen in ''real life''. Dit omdat het met name geschreven- platte teksten zijn, waarbij we het dan wel vaak hebben over gevoelige onderwerpen.

 

Een opstelling heeft een aantal belangrijker eigenschappen; 

- het stellen van de juiste vragen ( door de opsteller )

- vaststellen van de vraag ( samen )

- energie

Energie op afstand

Deze drie ( voor mij ) belangrijkste onderdelen, maken een opstelling tot een succes. Twee van de drie onderdelen zijn gelijk aan een real life opstelling. En voor de energie heb ik ondervonden, en getest of dit op afstand te realiseren is. En mijn uitkomst is zeer positief. De energie ( op afstand ) heb ik mede door mijn ervaring binnen mediumchat weten in te zetten als een tool, waardoor een opstelling op afstand prima mogelijk is geworden.

 

Review aug 2019

Een week of drie geleden deed ik een online opstelling bij Lindsay. Het is wat anders met computers, maar zeker effectief. De opstelling ging o.a. over een blokkade op creativiteit en vandaag heb ik zowaar een paar oorbellen gemaakt. Lindsay is helder in hoe ze het opzet, en kan snel de kern van de casus doorzien. Vooraf had ik niet gedacht dat het euvel bij creativiteit zou liggen, maar wat stroomt alles lekker de laatste tijd!

- Rosalijn

Review September 2019

Ik heb een hele goede opstelling van Lindsay mogen ontvangen. Ze weet wat ze doet, en ze neemt de tijd voor je. In combinatie met haar gevoeligheid komt ze snel tot de kern van het probleem. Daarmee creert ze duidelijkheid waardoor het maximale uit de opstelling gehaald kan worden. Een stukje nazorg hoort ook bij haar diensten. Dus ook als je opstelling nog (heftig) doorwerkt kan je bij haar terrecht. Kortom een fijn mens, die weet wat ze doet.

Wil jij ook een opstelling?