top of page

Hoe ga ik om met mijn verleden? (4)

Gezondheid

We weten allemaal dat stress niet zo geweldig goed is voor je gezondheid. Vaak kijken we dan naar situaties on het heden die je stress opleveren: werk, gezin, familie etc.

Toch is er een veel dieper stress. De stress uit het verleden die je doen en laten van vandaag de dag bepaalt. Als je bijvoorbeeld in je werk of relatie heeft veel geeft en het bezorgt je stress, dan mag je jezelf afvragen waarom ze zóveel geeft dat het je uitput of dat je frustraties voelt omdat je bijvoorbeeld vindt dat je daar weinig waardering voor terugkrijgt. En wat te denken van stress doordat je jezelf onzeker voelt? Of je niet de moeite waard voelen? Of geven geven en niet het idee hebben dat je daar voldoening voor terugkrijgt? Alle gedachten die je hierbij hebt, van boosheid tot verdriet tot eenzaamheid door je onbegrepen te voelen. Het is allemaal stress die ontstaat vanuit je ervaringen in het verleden die zich keer op keer in het heden herhalen. Stress vanuit angsten. Angst dat iets uit het verleden zich in de toekomst gaat herhalen. Stress zet zoveel spanning op je immuunsysteem dat het, naar verloop van tijd, ergens 'knapt' op het zwakste punt: ziekte is het gevolg.

Stress uit het verleden speelt onbewust in onze energie. Tot je er jezelf bewust van wordt. Het herkent, het erkent en het vergeeft. Het jezelf vergeeft voor waar je nog schuld, schaamte of spijt voor voelt.

Want dat is stress: schuld, schaamte, spijt.

In de vorm van boosheid, verdriet, eenzaamheid door onbegrip voor jezelf en vanuit je omgeving. Wat vraagt om gehoord te worden, getroost te worden, vergeven te worden. Tot je ervan verlost bent.
0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page