top of page

En de Oscar voor de beste innerlijke hoofdrol gaat naar ….

Welke rollen er een hoofdrol spelen en 't verloop van jóuw film bepalen.

Wie kent ze niet? De rollen, of stemmen in ons hoofd, die ons gedachten voorschotelen en die bepalen hoe we denken, voelen, acteren in de film die we hier even ”Look who's talking 2 you" noemen? Heb je daar eens bewust bij stilgestaan? Heb je weleens gelet op wat de stemmen vanuit ons onbewuste ons allemaal voorschotelen op het witte doek van ons dagelijkse leven? Niet?

Voorbeelden van rollen die er kunnen zijn

Goed, dan laat ik een paar acteurs van onze innerlijke cast eens de revue passeren.

De Innerlijke Criticus

In de hoofdrol hebben we de bijvoorbeeld de Innerlijke Criticus. Heb je al een idee waar ik heen wil? Herken je de stem in je hoofd die je vertelt waar je allemaal niet goed in bent? Die je vertelt dat je niet zo de moeite waard bent? Die je vertelt dat je moet twijfelen aan je eigen gevoel en intuïtie want dat heeft je al zo vaak misleid? De stem of rol die je vertelt dat het je toch niet gaat lukken om wat dan ook voor elkaar te krijgen?

De Perfectionist / Perfectionisme

Wat denk je van de acteur (m/v) die Perfectionisme heet? Herken je welke rol die speelt en wat die je allemaal vertelt om te doen en laten? En wat de consequenties zouden zijn als je niet perfect bent of perfect werk levert? Herken je haar of hem? Herken je de gedachten die de Perfectionist laat op ploppen in jouw hoofd? Wat dat dan vervolgens met je doet qua gevoelens en gedrag: er nog maar een schepje bovenop gooien, nog maar harder je best doen tot het wel leidt tot voldoening. Is het je ooit gelukt ook om die perfectie te bereiken?

De Pleaser of Behagende rol

Een grote rol is vaak ook weggelegd voor de Pleaser oftewel Bert de Behager. De stem die je vertelt dat je het de ander enorm naar de zin moet maken. Dat je geen NEE kunt zeggen want dan zouden ze je weleens niet zo leuk meer gaan vinden en je in de steek laten. De stem die je vertelt dat je jezelf dient weg te cijferen voor de ander en jezelf op de 2e of zelfs laatste plaats dient te zetten. Want dannnn mag je er zijn, dan heb jij bestaansrecht. Herkenbaar?

Wie zou jij nomineren voor een Oscar in je film die “Look who's talking 2 you" heet?

De Verantwoordelijke - Atlas

Vergeet dan ook vooral deze niet, je Verantwoordelijkheid. Ik noem deze rol Atlas, naar de mythische figuur die de hele Aardbol op zijn schouders meezeult. Volgens mij heb je dan aardig in de gaten wat ik met deze rol bedoel, zeker als jij iemand bent met een groot gevoel voor verantwoordelijkheid. Zo is er nog een hele cast aan acteurs die ook een rol in jouw leven spelen. Het zijn er teveel om deze nu allemaal op de aftiteling voorbij te laten komen maar geloof me, het zijn er meer!

Wat kun je hier nou mee?

Ik heb goed nieuws en ik heb minder goed nieuws. Om met het laatste te beginnen: deze rollen of stemmen zijn al heel lang in jouw leven en ze bepalen in zekere zin ook jouw leven. Ze bepalen dus ook in aanzienlijke mate de manier waarop je denkt, voelt en doet. Heel vaak pakt dat minder positief uit. Toch hebben deze rollen of stemmen de beste intenties: ze willen jou beschermen tegen oude pijn. Pijn die in jouw verleden is ontstaan en waar je een strategie voor hebt bedacht om er mee om te kunnen gaan. Door bijvoorbeeld perfectionistisch, heel verzorgend, kritisch of zelfs agressief of narcistisch te worden. Want 1 ding is voor mij een vaststaand feit: zo ben je niet geboren, dat is zo ontstaan in de loop van de verleden tijd.

Het goede nieuws is, er is iets aan te doen! Wat dan?

Al deze rollen hebben, wat we noemen, een tegenpool. Een tegenpool is het tegenovergestelde van de rol die nu bepalend is. Zo is de tegenpool van de Perfectionist .. de Sloddervos. Deze rol van de Sloddervos zit ook ergens in jou. Alleen door de dominante positie van de Perfectionist, die je zelf zo dominant hebt gemaakt, zit die Sloddervos ver weggestopt in een donker hoekje van jouw onderbewuste. De Sloddervos mag er als het ware niet zijn want daar heb je natuurlijk ook gedachten, overtuigingen en oordelen bij. "Als ik de Sloddervos meer zou toelaten in mijn leven dan … ", en allerlei oordelen rollen uit jouw filmkoker . Niet omdat ze per se waar zijn maar omdat je zo geconditioneerd bent. Vanuit je opvoeding en omgeving zijn je een aantal overtuigingen over Sloddervossen aangepraat, die ben je gaan geloven en die zijn niet positief.  Toch .. ergens in datzelfde donkere hoekje van jouw onderbewuste, wacht deze Sloddervos geduldig op jou. Tot ie meer toegelaten wordt in jouw leven. Tot je ervaart, meestal door een crisis in je leven zoals een burn out, dat de Perfectionist je uitput, je tot waanzin drijft, je het leven zuur maakt.

Betekent dit dan dat je de Perfectionist helemaal uit je leven zou moeten verbannen? Nee helemaal niet! De Perfectionist zou misschien wel en minder grote rol mogen spelen in jouw leven en daarmee zou je meer ruimte kunnen geven aan de Sloddervos. Waardoor de druk op jouw ketel af kan nemen.

Een Deal maken

De dominante rol, in dit voorbeeld de Perfectionist, gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot zijn troon afstaan aan de Sloddervos. Zo gemakkelijk gaat dat niet. In onze methode The Deal gaan we hier mee aan de slag. The Deal is, kort door de bocht,  een mix van de methodiek van Voice Dialogue en Energie opstellingen. In The Deal nodig ik je uit om, vanuit een neutrale IK plek, energetisch op de plek te gaan zitten of staan van jouw Perfectionist. Ik stel jouw Perfectionist een aantal vragen waardoor helder wordt wie jou Perfectionist is en wat ie voor jou doet en waarom. Daardoor krijg je een bewust inzicht in de rol van de Perfectionist in jouw leven. Daarna gaan we in gesprek met de tegenpool, de Sloddervos in jou. Die er wel degelijk is, hoe klein de rol van de Sloddervos ook mag zijn van jou. Op de zelfde manier kunnen we bijv. praten met de Pleaser Bert en zijn tegenrol de Egoïst. Tenslotte vragen we de dominante rol en het ondergeschoven kindje -de tegenpool- om een Deal te maken: Is de dominante rol bereid om een stapje terug te doen? Wat zijn nog zijn twijfels om dat te doen? Hoe kan de dominante rol vertrouwen in jou krijgen dat het goed met jou gaat zijn als ie meer ruimte geeft aan de ondergeschikte rol, de tegenpool?

The end?
Or to be continued!

Online sessies

Dit alles kan ook online plaatsvinden in een aantal Zoom sessies. Graag leg ik je uit hoe we dat dan gaan doen.
Heb je interesse?
Neem dan contact met ons op via de website


0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page