top of page

Niemand weet, jij bent 3


Wij bestaan uit drie delen. Ons lichaam met bijbehorend hart, ons hoofd met daarin ons brein ons verstand, ons ego. En ons ongrijpbare deel, onze ziel, ons hogere zelf, God, onze verbinding met dat wat we niet kunnen "pakken".


Je hebt alle drie delen even hard nodig. Het zijn net van die poppetjes die op je schouders zitten. Ze praten door elkaar, ze vertellen je, luister naar mij, luister naar mij.

Je voelt dat ze er alle drie zijn. Ze wisselen elkaar af, kibbelen tegen elkaar maar zijn het soms ook met elkaar eens. Ze houden je voor de gek, en geven je raad.


Soms mag je ingrijpen. Twee stemmetjes van de drie even vragen om stil te zijn, zodat je naar het derde stemmetje kan luisteren.  Maar je moet ze niet uitschakelen. Ze zijn allemaal even belangrijk.

Mediteer, zet je hoofd en je lichaam, en luister naar het ongrijpbare. Zet je gedachten even stil beweeg, en geef je lichaam aandacht. En gebruik je ego, je verstand om jezelf in twijfel te trekken. Twijfel aan je gevoel, twijfel aan je verstand. Gebruik je hersenen om te reizen in de tijd. Je gevoelens bevinden zich in het nu. Je hoofd is in staat om na te denken over gisteren, maar ook over de dromen van morgen.


Alle drie zijn ze belangrijk, alle drie zijn een zegen. We hebben ze allemaal gekregen als instrument. Alle stemmetjes willen je wat duidelijk maken. Alle 3 de stemmetjes willen je wat leren.

Wil je een angst overwinnen, volg dan juist niet je gevoel. Dat stemmetje zal je gaan vertellen "doe het niet doe het niet, het is eng" 


Angsten zijn irreëel, ze zitten gebonden aan een gedachte en het gevoel sluit zich daarbij aan.

Het groeimoment zit tussen angst en liefde.


Maak kernwaarden met je hoofd, voel of ze kloppen met je gevoel, in stilte. Voeg positieve energie toe aan de intenties die je verbind aan je kernwaarden.  Dat is DE manier om angsten te overwinnen. Dat is een manier om de drie poppetjes samen te laten werken. Ze zijn namelijk complementair aan elkaar.


Stop je ego en je verstand niet weg, verzink niet in eindeloze meditaties en trek al je gevoel, wat zich niet in het NU bevind in twijfel.


Knijpt iemand je in je arm, dan is dat een gevoel in het nu. Heb je honger? Dan heb je dat NU. Kijk naar de dieren om je heen, die reizen niet in de tijd, die leven vanuit hun lichaam in het NU.  Komt er een angst in je op, vraag je dan af of die iets met het NU te maken heeft? Is er direct gevaar, dan is de angst van het NU.  Dat voel je ook, want je lichaam heeft hier een systeem voor. Adrenaline giert dan door je lijf en laat je actie ondernemen. Dat is in het NU.


Laat je ongrijpbare deel ongrijpbaar. Koppel er een naam aan die bij jou past, zodat je het een plek kan geven. Maar verschuil je er niet achter. Neem je verantwoordelijkheid voor je ongrijpbare deel. Hou het bij jezelf, heb geduld en vertrouwen. We tappen allemaal uit dezelfde bron, op ons eigen tempo met onze eigen lessen. Niemand kan jou jouw lessen leren. We kunnen elkaar ondersteunen en helpen, maar niet redden.


Wij zien alleen maar de onderkant van het borduurwerk met alle losse eindjes, maar niemand ziet het totaal plaatje. Niemand WEET het. Niemand heeft de waarheid. Jou waarheid is juist. Vertrouw daarop, alle antwoorden heb je in je! Soms heb je een ander nodig die je een spiegel voorhoud, maar alles zit al in je!


0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page